Les nàiades. Mitologia i realitat Anar a la pàgina inicial de LIMNOS


En la mitologia grega, les nimfes són divinitats que personifiquen la força de le fecunditat de la Natura. Dediquen la seva vida a cantar i ballar, i es representen com joves nues i gairebé nues, boniques i alegres. Tot i que poden viure molts anys, són mortals.

En botànica i zoologia, s’utilitzen noms de diverses nimfes per a identificar algunes espècies, sigui en el nom comú o en el nom científic. Seria un exemple del primer el cas de les nàiades, que etimològicament prové del grec i vol dir fluir. En la mitologia, les nàiades eren nimfes que personifiquen l’aigua de brolladors, llacs i fonts, filles de Zeus, Oceà o del deu del riu on aporten les seves aigües. Se’ls atribueixen propietats curatives bevent o banyant-se en les seves aigües, encara que en alguns casos el bany o el simple fet de veure-les es considera un sacrilegi que comporta les represàlies de les nàiades.

Hi ha moltes llegendes relacionades amb aquestes nimfes, i segurament podríem considerar com una d’elles la de les goges de Les Estunes.

En la vida real, el que anomenem nàiades no és tan bonic ni tan eteri, però sí que podem afirmar que les nàiades que habiten les aigües del Pla de l’Estany tenen una gran importància zoològica.

A la comarca del Pla de l'Estany conviuen fins a cinc espècies diferents de nàiades o musclos de riu, de les quals tres són pròpies de l'Estany de Banyoles. Les nàiades són uns mol·luscs bivalves caracteritzats per un cicle de vida molt curiós. Quan són larves necessiten unir-se a les brànquies d'un peix per poder acabar el seu desenvolupament. Normalment prefereixen els peixos autòctons com barbs i bagres. Quan són prou madures es desenganxen i cauen al sediment on inicien una nova vida. De les tres espècies de l'Estany, dues són endèmiques. Això vol dir, que aquestes espècies només es troben a l'Estany de Banyoles i a cap altre lloc del món. Totes estan protegides per la Generalitat ja que l'alteració dels rius i de les zones humides, degut a la canalització, contaminació, etc., han reduït molt les seves poblacions. No fa tants anys que se'n veien als recs de Banyoles, i alguna vegada que s'havia dragat el sediment dels recs n'havien mort molts. La introducció de peixos exòtics per la pesca ha afectat a la seva reproducció. Tot això ha fet que les poblacions de nàiades a l'Estany s'hagin reduït molt, i que si bé no han desaparegut, podrien estar a punt de fer-ho. Actualment es desconeix l'estat de les poblacions de nàiades a l'Estany. Al riu Ser, en canvi, es va fer una reintroducció d'una de les nàiades per part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.


Ens trobareu cada dimecres de 6 a 8 al nostre local, Pl. dels Estudis, 2, (edifici Museu Darder), entrada pel C/Servites. Tel. 972 57 44 67. E mail: limnos@suport.org.




Pàgines recomanades:

Pàgina principal