Infraestructura lliure i en acció
En Català En Castellano En Français In English
 
Sobre Actiu.info
Proveïment (demanar eines o serveis)
Contribueix
Incompatibilitats
Contacte genèric
Si us plau, mireu el contacte de cada tema abans d'escriure a generic ARROBA actiu.info
 
Sobre Actiu.info
Index

Objectius: Actiu.info és una xarxa tècnica concebuda per a què els moviments socials puguin disposar de mitjans connectats a la xarxa pública d'internet, independents del mercat i institucions, de forma segura i confidencial.

Tàctica: S'aposta pels recursos de creació i control col·lectiu (especialment el programari i els dissenys), es comparteixen recursos amb d'altres col·lectius afins i del mateix tipus, es despleguen els serveis triant sempre tecnologies per comunicacions segures.

Infraestructura: Tenim un petit Centre de Dades i equips propis funcionant a diferents poblacions i connectats a la xarxa mitjançant diferents proveïdors d'accés; això és per evitar la caiguda de serveis en cas de problemes de l'entorn. Tenim servidors encriptats per impedir que un robatori doni accés il·legítim a les dades dels usuaris, i utilitzem sempre sistemes GNU/Linux per aprofitar al màxim el rendiment dels equips i mantenir un funcionament segur i coherent (en la mesura del possible, està clar).

Perfils de membre útils (ordenats de fàcil a difícil)

 • Operador físic: qui només cuida l'entorn, subministre elèctric i engegada de màquines
  Requisits: saber endollar un cable elèctric, polsar un botó i escriure una contrasenya amb un teclat.
 • Gestor de continguts (figura externa): qui administra dades d'un col·lectiu o modera missatges publicats, i també detecta brossa.
  Requisits: saber escriure en un fòrum, utilitzar un programa de correu electrònic, ser una persona sociable.
 • Documentador: qui elabora guies d'ús pels més inexperts, aquesta pàgina, i qui investiga una mica altres projectes de programari.
  Requisits: saber utilitzar un processador de textos, i cercadors d'internet. La resta de coneixements els poden donar els tècnics.
 • Suport a l'usuari: qui ajuda a utilitzar les eines d'internet als més inexperts, i detecta errades, possibles millores i fa suggerències als documentadors.
  Requisits: saber utilitzar bé el correu electrònic, ser una persona sociable i molt pacient. La resta de coneixements els poden donar els tècnics.
 • Maquinari: qui munta i repara hardware i entorns
  Requisits: llarga experiència en muntar almenys ordinadors domèstics i detectar amb encert l'origen d'una avaria. Elevada prudència en riscos elèctrics i de foc.
 • Aplicacions: qui configura i manté CMS o aplicació d'usuari per funcionar, seguretats del mateix nivell.
  Requisits: coneixement molt elemental de HTML, PHP, s/FTP
 • Serveis: qui configura i manté serveis genèrics com base de dades, http, correu, DNS, còpies i seguretat del mateix nivell
  Requisits: experiència en administrar Apache, escriure en un terminal de sistemes GNU, s/FTP i alguna cosa de SQL.
 • Sistemes operatius: qui configura i manté sistemes operatius, virtualització, còpies i enllaços de contenidors, seguretat d'accés S.O.
  Requisits: administrar RAID per programari, LUKS, LVM, Qemu per terminal, APT, instal·lar i configurar Debian, administrar OpenVZ/LXC, enrutament, tallafocs, DHCPd, conèixer el sistema de noms d'internet.

Finançament: A Internet la llibertat no és gratis, i moltes vegades allò gratuït ens fa menys lliures. ¿O algú pensa que Google, Facebook, Microsoft, etc. donen serveis gratis per fer un món millor? Moltes vegades, aquests serveis aparentment gratuïts els estem pagant en deixar que venguin les nostres dades personals incloent els nostres hàbits, interessos i fins i tot el mateix contingut dels nostres missatges. Aquesta mena de corporacions fins i tot volen decidir en què consisteix Internet.
La informàtica és una tecnologia cara que ens podem permetre extensament als països dominants. Tots els serveis tenen un cost que es repercuteix bàsicament als col·lectius i sectors socials que s'ho poden permetre. Demaneu proveïment i justifiqueu la vostra situació per a què us proposem una forma de contribució.

Història: La primera fase de recerca es va fer connectant l'any 2001 el servidor "fortuna" a la xarxa, amb una instal·lació basada en Microsoft Windows 2000 Advanced Server. Tot semblava molt bonic per desconeixement, perquè no va ser fins després que no va quedar clar que no hi havia aprenentatge ni progrés tècnic, i que no es podia funcionar seriosament amb programes enigmàtics i problemes de virus i atacs pirates al servidor.
Des que es va connectar el servidor "idefix" el 16 de febrer del 2006, a partir de material d'una deixalleria comarcal i amb una instal·lació GNU/Linux de tipus Debian, veient el funcionament, les bases teòriques i el potencial del programari lliure, en qüestió de setmanes es van canviar totes les instal·lacions de tipus Microsoft del Centre de Dades per programari lliure al complet, també amb els ànims que es rebien de l'empresa Canonical amb la seva campanya sobre Ubuntu.
Sense fer més absurdes despeses en llicències d'ús de cada programa, es van poder connectar successivament els servidors "mery", "equilibri", "anskari", "agnes", etc.
El darrer salt endavant va ser la col·locació d'equips en més d'una població per aprofitar recursos compartits i millorar la disponibilitat.

Move Commons Sense ànim de lucre, Reproduïble, Reforçant els Bens Comuns Digitals, Representatiu

Move Commons Sense ànim de lucre, Reproduïble, Reforçant els Bens Comuns Digitals, Representatiu

Proveïment
Index

Correu electrònic: Bústies segures de correu.
Demaneu a: request ARROBA actiu.info

Llistes de correu: Llistes de distribució per intercanviar missatges en grup, administrant altes i baixes de membres de la llista.
Demaneu a: request ARROBA actiu.info

Espai web: Una adreça d'internet on publicar les pàgines dissenyades per une mateixe.
Demaneu a: request ARROBA actiu.info

Eines d'autopublicació web: Bitàcoles automàtiques on publicar sense coneixements tècnics, simplement amb el propi nom d'usuari i contrasenya.
Demaneu a: request ARROBA actiu.info

Eines de col·laboració web: Principalment wikis o fòrums; on treballar amb documentació (de forma pública o privada) o on debatre o reunir-se en web.
Demaneu a: request ARROBA actiu.info

Recursos itinerants d'escriptori: Escriptori remot per poder-se connectar a una àrea privada de treball amb totes les aplicacions des de diferents ordinadors. Carpetes de documents en xarxa per connectar des de diferents ordinadors.
Demaneu a: request ARROBA actiu.info

Servidors virtuals: Entorn operatiu exclusiu per tenir-hi els propis serveis o programari personalitzat. El més adient quan hom es vol administrar de forma tècnica els propis recursos, o bé es vol tenir tot reunit en un servidor amb el mateix espai i amb l'opció d'exportar el conjunt o sincronitzar dades.
Demaneu a: request ARROBA actiu.info

Col·locació de servidors: Sortida exclusiva a internet amb una adreça IP pròpia, amb el manteniment elèctric i de l'entorn on s'allotja la màquina.
Demaneu a: request ARROBA actiu.info

Preparació d'equips in situ: Preparació d'ordinadors d'escriptori amb Ubuntu GNU/Linux, adaptant a necessitats específiques. Preparació de servidors per tenir al propi local.
Demaneu a: request ARROBA actiu.info

Assistència tècnica: Ajuda per resoldre dificultats informàtiques. Servei només per qui ja és usuarie d'altres serveis.

Assessorament per programari d'usuari: ofimàtica, gràfics, audiovisuals, comunicacions, etc. Per conèixer la solució a cada necessitat o desig; sempre amb programari lliure.
Demaneu a: request ARROBA actiu.info

Contribueix
Index

Amb materials: SAI/UPS, routers i switch de xarxa, discs durs i mòduls de memòria, etc.
Escriviu a: join ARROBA actiu.info

Amb feina: Mira els perfils de membre que ens fan molta falta.
Escriviu a: join ARROBA actiu.info

Amb diners: Som gent normal, així que els costos en connexions a internet, IP, electricitat, desplaçaments, determinats recanvis, i altres costen uns diners que paguem entre tots i totes, que t'inclou a tu i als usuaris del servei. Fer un donatiu ajuda a respirar, i fer-ne periòdicament ajuda a consolidar la xarxa de recursos.
Per donar diners si us plau escriviu a: join ARROBA actiu.info

Incompatibilitats
Index

La infraestructura d'Actiu.Info no és per aquesta mena de persones o col·lectius:

 • Qui recolzi el capitalisme o la dominació de les persones

 • Qui recolzi la desigualtat entre les persones

 • Qui recolzi la violència sobre persones o animals per assolir un objectiu

 • Qui ataqui els defensors dels animals o els ecosistemes

 • Qui se sustenti econòmicament amb el treball dels altres (treballadors subordinats, lloguer de propietats, especulació de capitals,...)

 • Qui ataqui aquest projecte o d'altres afins

Tot i amb això, Actiu.info no es fa responsable de controlar les activitats que duguin a terme les seves usuàries, o sobre continguts que publiquin.
Per comentaris escriviu a: generic ARROBA actiu.info