El cens d'ocells aquàtics hivernants de l'estany de Banyoles Anar a la pàgina inicial de LIMNOS


El passat 21 de gener del 2001, i com cada gener des del 1995, LIMNOS va realitzar el cens d'ocells aquàtics hivernants de l'Estany de Banyoles. De les dades recollides s'ha de destacar un cabussó coll-negre, una espècie rara fins fa uns anys a Catalunya, que actualment és un visitant de pas habitual a l'Estany. També, una parella de morells cap-roig, uns ànecs capbussadors que s'alimenten d'algues, ens han acompanyat durant tot l'hivern a la part nord de l'Estany. Així mateix, s'han comptat dos bernats pescaires, ocells de tamany semblant a les cigonyes de color gris, i 2 preciosos blauets. Exemplars d'altres espècies més habituals a l'Estany són 144 ànecs coll-verd, 30 fotges, 10 polles d'aigua, 6 corbs marins grossos, 2 rasclons, 238 gavines vulgars i 1023 gavians argentats. El nombre de gavians i gavines es manté igual que altres anys, pel que s'ha aturat la tendència a augmentar, però segueixen representant un problema a l'assolir un nombre massa elevat. Segurament la dada més negativa és la desaparició del dormidor d'esplugabous, ocells blancs grossos que veiem pels camps de conreu de la comarca, que havia estat format per 550 exemplars. S'estaven en pollancres del bosc de Can Morgat i han abandonat la zona per anar a dormir al costat del riu Ter, a la ciutat de Girona.
No ha estat un any de rareses, ni de gran quantitat d'ocells, sobretot a causa del suau hivern que ha fet. Altres zones humides del país també han vist disminuïda la població d'ànecs i altres hivernants. Per les condicions de poca tranquil.litat a l'Estany i les nombroses activitats que s'hi duen a terme les dades són prou bones, tot i que, el potencial d'ocells que pot acollir aquest espai és molt més gran. Per això, cal apostar per una gestió de l'Estany de Banyoles que comptabilitzi les activitats lúdiques, esportives i socials, amb la conservació de la fauna i la flora.

Ens podeu trobar cada dimecres de 6 a 8 al nostre local entrant pel C/. Servites (Edifici Museu Darder), tel. 972 57 44 67 o limnos@suport, org.

AVÍS. Ens calen voluntaris per col.laborar en l'organització i la logística de les properes Trobades Ecologistes i Naturalistes de Catalunya que se celebraran a Banyoles del 27 d'abril a l'1 de maig del 2001.
Pàgines recomanades:

Pàgina principal