El parc natural de la comarca del Pla de l'Estany Anar a la pàgina inicial de LIMNOS


El Pla de l'Estany és una comarca privilegiada pel seu entorn natural i amb un valor potencial encara per descobrir. El fet de ser una comarca de transició entre l'Empordà i la Garrotxa genera una gran diversitat i riquesa d'ambients. El més destacable és la singularitat de tot el sistema lacustre de l'Estany de Banyoles, actualment sota la protecció del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), un pla molt limitat en superfície i poc efectiu, sense recursos econòmics. Un Parc Natural al Pla de l'Estany equivaldria a gairebé la mateixa protecció que el PEIN, però a la vegada representaria més inversió en gestió, manteniment i conservació. Aquest futur Parc Natural ha d'incloure tots els espais relacionats amb el fenomen càrstic, com són l'Estany i estanyols, l'estany d'Espolla i els estanyols de Sant Miquel de Campmajor. També el Pla de Martís és un ecosistema agrícola molt interessant a incloure, sense que això afecti a l'activitat actual que s'hi desenvolupa. Així, els límits del Parc haurien d'arribar fins el riu Fluvià en un tram molt ben conservat des d'Orfes a la Reserva de Fauna Salvatge de l'Illa del Fluvià, a Serinyà. L'expansió d'aquest Parc també troba lloc per l'oest, on es podria incloure la Serra de Sant Patllari i enllaçar amb els estanyols de Sant Miquel, fins a tocar gairebé el PEIN de Rocacorba.
Els avantatges del Parc Natural es veurien amb el canvi de concepció d'un espai que es revaloritzaria, amb subvencions per a una agricultura i una ramaderia basades en mesures agroambientals o ecològiques, i una correcta gestió de les activitats i usos de l'Estany. Evidentment és una bona solució per a millora del manteniment de l'Estany, neteja dels camins, mobiliari urbà, passeres de fusta, pesqueres, gestió del pícnic i aparcament. Aquesta proposta no és res més que l'aposta per un model de desenvolupament de la comarca basat en els espais naturals, l'agricultura i la ramaderia de qualitat, una correcta gestió forestal i un turisme respectuós amb l'entorn que inclogui turisme rural, turisme verd i activitats esportives i culturals.

Ens trobareu cada dimecres de 6 a 8 al nostre local entrant pel c/. Servites (Edifici Museu Darder), tel. 972 57 44 67 o limnos@suport.org.
Pàgines recomanades:

Pàgina principal